Griekenland leent donderdag voor het eerst sinds jaren zelfstandig op de kapitaalmarkt. Beleggers hebben wel trek in de relatief hoge rente.
Het land haalde drie miljard euro op met de uitgifte van schuldpapier met een looptijd van 5 jaar, zo liet het ministerie van Financiën donderdag weten.
De belangstelling voor het schuldpapier was zo groot dat het land bijna zeven keer zo veel geld had kunnen ophalen. Griekenland mikte vooraf op een opbrengst van 2,5 miljard euro.
Ook de rente was een meevaller: die pakte met 4,75 procent flink lager uit dan analisten hadden voorzien. Eerder werd door ingewijden nog gesproken van een rente van 4,95 procent. Vergeleken met Duitsland, dat voor vijf jaar kan lenen tegen 0,61 procent rente, gaat het nog wel om een verschil van rum vier procentpunt.
Griekenland leent weer zelf
Griekenland keert na een pauze van vier jaar terug op de financiële markten. Met de veiling van langlopende obligaties wil Griekenland volgens marktkenners de houding ten opzichte van Griekse schuld op de internationale financiële markten testen.
Griekenland hangt sinds 2010 aan het noodinfuus van de eurolanden en het IMF, omdat het land alleen nog tegen torenhoge rentes geld kon lenen op de markt. De afgelopen maanden zijn de rentes van de zuidelijke eurolanden echter stevig gedaald.
Hoge rente
Met de zelfstandige uitgifte van een staatsleningen wil Griekenland laten zien dat het niet meer compleet afhankelijk is van het kapitaalinfuus dat andere eurolanden bieden. Maar de stap naar de kapitaalmarkt is wel een vroege.
De rente die Griekenland betaalt is volgens analist Arne Petimezas van AFS Group nog altijd hoog "voor een economie met verwaarloosbare nominale economische groei en een staatsschuld van circa 170 procent van het bruto binnenlands product."
"Het kan wel eens meer dan 10 jaar duren voordat de economie terug is op de (overspannen) piek van 2007. Twee lost decades voor de Grieken dus, een erg hoge prijs om de in euro te blijven", aldus Petimezas. Lees zijn comentaar op Z24.
Bron: Z24/ANP
Lees ook
10 april: 10 dingen die je vandaag moet weten
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl